Videot opetuksessa

Videoiden käyttö opetuksessa on koko ajan yleistymässä. Niitä voidaan käyttää niin uuden asian opettamiseen, vanhan kertaamiseen kuin harjoitteluunkin. Ne ovat keskiössä etenkin pinnalla olevassa flipped classroom -mallissa, samoin MOOCeissa. Maailmalta esimerkkejä löytyy runsaasti. Useimmat ovat varmasti kuulleet Khan Academystä, jossa on yli 4000 opetusvideota. Videot ovat englanninkielisiä ja keskittyvät luonnontieteisiin.

Videot ovat hyvä apu myös uusien ohjelmien opettelussa. Ohjevideoita löytyy runsaasti esimerkiksi YouTubesta, mutta erityisen hyviä ja pedagogisetkin näkökulmat huomioivia ohjevideoita on mielestäni Russell Stannardin Teacher Training Videos -sivustolla. Sieltä löytyvät videot on suunnattu etenkin kieltenopettajille, mutta jokaiselle löytyy varmasti jotain. Jos haluaa itse tehdä videoita ruutukaappausohjelmaa käyttäen, voin suositella esimerkiksi Screencast-o-matic -ohjelmaa, joka on ilmainen eikä vaadi mitään asennuksia. Se on myös erittäin helppokäyttöinen, mutta Stannardilta löytyy kyllä tarvittaessa ohjeita.

Jeff Dunn on koonnut elokuussa 2012 listan ’100 Best Video Sites For Educators’, josta löytyy monenlaisia palveluita (nämäkin toki englanninkielisiä).

Turussa on perustettu oma Tuubi – yhteisöllinen koulu, jossa on kivasti esillä kouluissa tehtyjä videoita, kuvia ja blogeja. Siihenkin kannattaa tutustua!

camcorder-15734_640

Jos kouluilla innostutaan videoiden tai peräti elokuvien teosta, kannattaa tutustua Kaikki kuvaa -sivustoon, josta löytyy hyviä ohjevideoita aiheesta. Laitteita videoiden kuvaamiseen alkaa olla jo yhdellä ja toisella, kun liikkuvaa kuvaa saa talteen niin puhelimilla, kameroilla kuin tableteillakin. Videoita tehdessä täytyy muistaa tekijänoikeudet – esimerkiksi taustalla ei voi käyttää mitä tahansa musiikkia. Onneksi tällaiseen käyttöön löytyy luvallistakin musiikkia: voit etsiä esimerkiksi Free Music Archivesta (sieltä löytyy esimerkiksi uudenlainen syntymäpäivälaulu) tai Jamendosta. Vapaasti käytettäviä kuvia puolestaan löytyy vaikkapa Pixabaysta – sieltä tämänkin jutun kuva on.

Pääsiäisterveisin
Liisa

Ps. Blogiin on lisätty Videot-sivu, jossa tällä hetkellä on Tammerkoski-Klassillisen koulun eOppiasema-tiloja esittelevä video sekä koosteet nettipoliisin ja pelastuslaitoksen etäkyselytunneista. Toivottavasti saamme sinne vielä runsaasti lisää materiaalia. Toistaiseksi hankkeessa tehdyt opetusvideot ovat lähinnä hankekoulujen käytössä.

Mainokset
  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: