Tutkimusta luentovideoiden käytöstä

Olin tiistaina eOppimisen Klusterin järjestämällä luennolla Koulutuksen monimuotoistaminen luentovideoiden avulla, jossa asiasta kertoivat professori Ismo Hakala ja tutkija Mikko Myllymäki Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen Informaatioteknologian yksiköstä. Olin jo aiemmin tutustunut heidän artikkeleihinsa Flexible, video-based education model ja Video-based blended learning practice in master studies (ks. esim. http://www.chydenius.fi/tutkimus/informaatioteknologia/julkaisut ) ja olikin kiinnostavaa mennä kuuntelemaan heitä. Yliopisto-opetuksen kokemuksia ei toki sellaisenaan pysty hyödyntämään perusopetuksessa, mutta asioihin on hyvä tutustua useammista näkökulmista.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Hakala aloitti kertomalla opetusvideoista tuotantoprosessin näkökulmasta. Luentovideoita suunniteltaessa täytyy miettiä esimerkiksi mitä kaikkea videokuvaan halutaan (näkyykö luennoitsija? entä opiskelijat?) ja missä formaatissa ja miten video jaellaan. Myös tekijänoikeuskysymykset nousevat esiin – sisältääkö video sellaista materiaalia, johon ei itsellä ole oikeuksia? Kokkolassa on päädytty tekemään luentotallenteet joka kurssilla uudestaan, eli niitä ei ole tarkoituskaan käyttää vuodesta toiseen.

Myllymäki kertoi, että perusperiaatteena luentovideoiden käytössä Kokkolassa on se, että opiskelijoiden ei tarvitse etäkäteen päättää osallistumistapaansa, vaan he voivat joka opetuskerran yhteydessä vapaasti päättää, ovatko lähiopetuksessa, reaaliaikaisesti etänä vai katsovatko luentovideon jälkikäteen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että videopainotteisesti opiskelleiden arvosanat ovat hieman muita parempia.

Terveisin
Liisa

Mainokset
  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: