Älypuhelimien käyttö opetuksessa: esimerkkinä Socrative

Eilen oli vuorossa toinen kuudes- ja seitsemäsluokkalaisten tvt-pajapäivä Juhannuskylän koulussa. Aamupäivä sujui yhtä vauhdikkaasti kuin viime viikollakin.

kannykka

Omia älypuhelimia sai käyttää ihan luvallisesti ainakin yhdessä pajassa (toki käytettävissä oli myös koulun läppäreitä jos ei puhelinta halunnut tai voinut käyttää). Olin valmistellut puhelinpajaa varten Socrativella netikettiä käsittelevän kyselyn, jossa oli seuraavat kysymykset:

 • Kaikki tieto, jonka löydän netistä, on aina totta. Totta / Tarua
 • Netissä voin käyttäytyä miten huonosti tahansa, koska kukaan ei tunne minua. Totta / Tarua
 • Hyvä salasana on…
  • oma etu- tai sukunimi
  • lemmikin nimi
  • sellainen, jossa on myös isoja kirjaimia ja numeroita
  • helppo
  • lyhyt
 • Oman salasanan voi kertoa kaverille sähköpostissa. Kyllä / Ei
 • Kaikkea netissä olevaa materiaalia saa käyttää ilman lupaa. Totta / Tarua
 • Saanko julkaista netissä valokuvan, vaikka en ole kysynyt lupaa kuvassa olevalta henkilöltä? Kyllä / En

Alleviivatut olivat oikeiksi merkittyjä vastauksia. Vastaamisen jälkeen sai aina myös parin lauseen kommentin asiasta. Kysymyksiin vastasi 196 oppilasta, ja heistä 138 eli 70% vastasi kaikkiin oikein! Monet myös kommentoivat että kysymykset olivat tosi helppoja. Hienoa että netiketti on oppilailla kunnossa!

Lisäksi kyselyssä tiedusteltiin, mistä sanoista CC on lyhenne lisensseistä puhuttaessa. Tähän oikean vastauksen (Creative Commons, kirjoitustapoja tosin näkyi monenlaisia) tiesi 58 % vastaajista. Muita yleisiä vastauksia olivat copyright/ copyrighted content ja carbon copy.

Toiseksi viimeisenä kysymyksenä tiedusteltiin, mitä nettisivuja tai -palveluita käyttää useimmin. Selvästi suosituimpia olivat Facebook (95 mainintaa) ja YouTube (88), seuraavina tulivat Google (33) ja Instagram (23). Useita mainintoja keräsivät myös mm. Wikipedia (11), Twitter (11), GoSupermodel (8) ja Ask.fm (8).

Viimeisenä, avoimena kysymyksenä tiedusteltiin, millaista oli vastailla näihin kysymyksiin ja haluaisiko että puhelinta tai muuta mobiililaitetta käytettäisiin opiskelussa. Kenties kysymyksen muotoilusta johtuen (kaksi kysymystä samassa) melko moni ei vastannut lainkaan tai vastasi vain ensimmäiseen kysymykseen (28%). Selvä enemmistö eli 59% kuitenkin ilmoitti haluavansa mielellään käyttää puhelinta opiskelussa. Kielteisellä kannalla oli 6% vastaajista. Samoin 6% vastasi ’ehkä’ ja 3% ’en tiedä’.

Positiivisia kommentteja:

Toivoisin kyllä että puhelinta käytettäisiin opiskelussa. Oppimisesta tulisi kivempaa.
Kyllä haluaisin se helpottaisi opiskelua huomattavasti.
Se että kännykkää käytettäisiin opiskeluun olisi hyvä asia.
Haluaisin että opiskelussa käytettäisiin esim tabletteja ja älypuhelimia jotta opiskelu herättäisi enemmän mielenkiintoa:)
Haluaisin, koska niin moni tahtoo käyttää sitä ja se on helppoa ja kehittävää.
Puhelimen käyttö olisi ihan hyvä idea opiskelussa, koska moni ikäiseni on hyvä käyttämään älypuhelimia ja monella on sellainen.

Ehkä-kommentteja:

Mobiililaitteiden käyttö opiskelussa olisi mukavaa ja nykyaikaista, mutta siitä voi olla myös haittaa, jos oppilaat eivät pysty keskittymään opiskeluun.
Vois kyllä käyttää enemmän, mutta kyllä nykyiset on kivoja.
En tiiä olis se ehkä jossai kiva mutta en tiiä että auttaisko se kauheesti.

Negatiivisia kommentteja:

Ei, koska emmä ainakaa oppis. Ja sitä paitsi olisin kummiski jossai Whatsapissa.
Voi olla vaikeaa että puhelimia käytettäisiin opiskelussa koska kaikilla ei ole älypuhelimia.
Minusta se ei olisi tarpeen.

Oppilaat vaikuttavat siis suhtautuvan enimmäkseen hyvin myönteisesti puhelimen tai muun mobiililaitteen käyttöön opetuksessa. Socrative on mielestäni oiva työkalu opettajan hyödynnettäväksi, ja on kätevää kun se ei ole riippuvainen päätelaitteesta. Tässä kokeilussa sitä käytettiin selaimen kautta, mutta sille on olemassa myös mobiilisovellukset ainakin Androidille ja i-laitteille. Kyselyiden tekeminen on yksinkertaista ja vastaukset saa kätevästi excel-taulukkoon, jossa on myös tulokset merkittynä – ei paljon kätevämpää voisi olla vaikkapa läksynkuulustelun teko!

Älypuhelimia hyödynnettiin pajapäivissä myös palautteen antamiseen: 140 merkin palautteita sai kirjoittaa TodaysMeet-palvelun kautta, johon päädyttiin lukemalla qr-koodi puhelimella. TodaysMeet on erittäin kätevä Twitter-/tekstiviestityyppiseen viestittelyyn, sillä se ei vaadi sen kummempia kirjautumisia tai tunnuksia.

Näin naputteli

Liisa

Mainokset
 1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: