Oppilaat videon tuottajina

Luin professori Jari Multisillan ja professori Hannele Niemen mielenkiintoisen artikkelin Oppilaiden tuottamien videoiden käyttö opetuksessa, joka on osa juuri julkaistua Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan julkaisua Uusi oppiminen. Tässä kirjoituksessa siis poimintoja siitä. Artikkelissa tarkastellaan verkossa olevien videopalvelujen hyödyntämistä opetuksessa sekä kuvataan miten oppilaat voivat osallistua aktiivisina toimijoina sisällöntuottamiseen. Kun oppilaat tekevät oman (opetus)videon, heidän täytyy työstää sekä sisältöjä että niiden esittämistä sellaiseen muotoon, että se on katsojalle ymmärrettävää ja motivoivaa. Oppilailla on tässä siis aktiivisen tiedon tuottajan rooli. Esimerkkitapauksissa esitellään MoViE-palvelun (Mobile Video Experience) avulla tehtyjä erilaisia pilotteja niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Kuva: MyCuteGraphics

Kuva: Laura Strickland / MyCuteGraphics

Artikkelissa tuodaan esiin myös se, että tämän päivän koululaiset ovat nettisukupolvea, diginatiiveja, jotka mm. korostavat avoimuutta , odottavat viihde-elementtejä ja pelaamista työelämässä, koulutuksessa ja sosiaalisessa elämässään sekä odottavat viestinnältä ja kanssakäymiseltä nopeaa rytmiä. Näitä ominaispiirteitä tulisi huomioida myös oppimisympäristöissä, ja videon käytön lisääminen opetuksessa on askel tähän suuntaan.

Tekstissä käsitellään myös sosiaalista mediaa ja videopalveluja, etenkin YouTubea. Todetaan että suurin osa käyttää palveluja vain katsellakseen videoita eikä niinkään jakaakseen omia videoitaan. Helsingin yliopiston tutkimuksen (joka käsitti 2400 peruskoululaista ja lukiolaista) mukaan 61% tytöistä ja 70% pojista käyttää YouTubea usein. Videoiden käyttö koulussa ja opiskelussa on kuitenkin selvästi vähäisempää. YouTubella on nykyään oma opetusvideo-osio http://www.youtube.com/education .

Artikkelin lopussa todetaan, että verkkovideoiden käyttö lisääntyy jatkuvasti ja ne voidaan koulussakin nähdä uutena tiedon esittämisen välineenä. Tutkimuksissa on todettu, että oppilaat muuttuvat aktiivisemmiksi ja osallistuvammiksi luokkahuoneessa, kun oppimisessa käytetään videotuotantoa. Videon tuottaminen tukee monen eri osa-alueen kehittymistä, koska oppilaiden täytyy miettiä mm. mitä kuvataan, miten kuvataan ja miten tarina etenee. Verkkovideot ja videoiden tuottaminen voidaan nähdä myös kanavana, jonka kautta lapset ja nuoret voivat viestiä toistensa kanssa, myös kansainvälisesti.

Kuva: MyCuteGraphics

Kuva: Laura Strickland / MyCuteGraphics

Terveisin
Liisa

  1. Oppilaat videon tuottajina | eoppiasema | Tehd&...

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: